Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Uppror i Lund kring smutsig fondportfölj

Publicerad: 8 april 2015, 09:27

Runt 180 anställda på Lunds universitet uppmanar i ett öppet brev ledningen att avyttra universitetets fossila innehav.


Artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 8 april.

I snart två års tid har studentupproret Fossil Free Lunds University pågått och tidigare har den resulterat i att universitetet sålt av en fond med placeringar i det ryska gasbolaget Gazprom.

– Det var ett steg i rätt riktning, men vi kräver att placeringspolicyn skrivs om så att den helt utesluter kol, olja och gas och att det inte går att återinvestera i bolagen, säger Caroline Westblom, en av de drivande bakom kampanjen om ett fossilfritt universitet, till Miljöaktuellt

Lars Nilsson, professor i miljö- och energisystem på Lunds universitet, är en av flera tunga namn som ställer sig bakom kravet att exponeringen mot fossila bolag upphör. Han skriver i brevet att det är både ”oetiskt” och ”korkat” att investera i fossilindustrin.

– Med den takt som vi ska minska utsläppen är fossila bränslen övervärderade, så det är en väldigt dålig investering. Jag tycker det är rimligt att skriva på det här studentinitiativet, dels av etiska skäl, dels av ekonomiska, säger Lars Nilsson till Miljöaktuellt.

Flera universitet i Sverige har stiftelsepengar placerade i fonder som innehåller fossila bolag. Chalmers tekniska högskola har tidigare sålt av sina finansiella intressen i bolag som skadar klimatet.

Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet, säger till Miljöaktuellt att ungefär två procent av universitet placeringskapital, omkring 40 miljoner kronor, är investerade i fossila bolag. Han menar att det är en "liten andel" och i nuläget finns ingen ambition att sälja dessa innehav.

– Vi vill avvakta med det, deklarerar Torbjörn von Schantz.

24 april har Lunds universitet styrelsemöte men frågan om de fossila innehaven kommer sannolikt inte att tas upp, enligt Torbjörn von Schantz.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.