Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Uppror i Nicaragua över kanalbygge

Publicerad: 20 mars 2015, 12:25

Känslorna är starka över kanalen som går från Stilla havet till Atlanten. Miljöforskare varnar för följderna.


Den kinesiska affärsmannen Wang Jing uppges officiellt stå bakom den jättekanal som håller på att ta form genom Nicaragua och som fått berörda bönder att protestera högljutt.

Tusentals bönder tvingas flytta och miljöforskare varnar för att landets sötvatten kommer att förorenas, rapporterar Sveriges Radio.

– Kineserna vill ta över världen, kolonisera oss på samma sätt de gjort med afrikanska länder, säger Octavio Ortega som leder proteströrelsen mot Nicaragua-kanalen och som tror att det i själva verket är Kinas regering som iscensatt planerna.

Kanalen ska, framgår det av inslaget, bli både bredare och djupare än Panamakanalen och bygget beräknas gå lös på 50 miljarder dollar. Men vem som investerar dessa pengar är oklart. HKND med säte i Hongkong och miljardären Wang Jing har fått uppdraget "att bygga och sedan administrera Nicaragua-kanalen i 100 år framöver", enligt SR.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.