Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Uppsala avvecklar fossila placeringar

Publicerad: 5 november 2015, 09:49

Uppsala divesterar och vill att fler kommuner också gör det.


Ämnen i artikeln:

Cleantech

Den här artikeln publicerades i Miljöaktuellts omvärldsbevakning Miljöaktuellt Idag den 5 november.

I tisdags fattade Uppsala kommunfullmäktige beslut om 2016 års mål och budget. I denna ingår beslutet att se över kommunens innehav av värdepapper i syfte att avveckla placeringar i bolag som producerar kol, olja och naturgas. Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö, säger till Miljöaktuellt att det rödgröna styret har ett ambitiöst program för att på olika sätt minska utsläppen i Uppsala.
– Nu tar vi det här steget för att också klimatanpassa finansförvaltningen. Det som händer rent praktiskt är att vi ska genomföra det här beslutet. Det är inte gjort i en handvändning, men under nästa år räknar vi med att vi har fasat ut placeringarna i kol, olja och naturgas.

Värdemässigt är det inte några större summor det handlar om. Men enligt Maria Gardfjell är beslutet principiellt viktigt, inte minst då kommunen har viktiga kontakter med flera banker.
– Vi är stora upplånare och om fler kommuner än Uppsala också börjar ställa de här kraven på placeringarna kommer vi underlätta för aktörer med mer pengar att ta det här steget.

I en debattartikel i Dagens samhälle utmanade nyligen Maria Gardfjell och kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S) andra kommuner i Sverige att hänga på och sälja sina aktier i bolag som producerar fossila bränslen.
– Uppsala är inte först, utan Örebro har redan gjort det här. Men jag har hört att flera kommuner nu tänker göra en översyn av sina papper, och jag hoppas verkligen att de tre största städerna följer med i det här arbetet.

Enligt Maria Gardfjell har intresset varit stort för beslutet, inte bara i Sverige utan även från internationellt håll.

Läs debattartikeln i Dagens samhälle här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Cleantech

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.