onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Världens grönaste stad

Publicerad: 29 juni 2010, 08:47

Living PlanIT, som planerar att bygga ”världens grönaste stad” i Portugal, har tecknat ett avtal med Cisco, som innebär att nätverksjätten kommer att leverera en stor del av den tekniska infrastrukturen till jätteprojektet.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Living PlanIT har planer på att bygga en helt ny stad för 225 000 invånare i Paredes-området i norra Portugal. ”PlanIT Valley” är avsedd att bli ett centrum för cleantech och kommer att förse 110 000 forskare och ingenjörer med bostäder. Målet är att den högteknologiska staden ska släppa ut endast försumbart med växthusgaser.

Cisco har tidigare tecknat ett samförståndsavtal med Living PlanIT, men nu har partnerskapet cementerats med en strategisk avsiktsförklaring som bekräftar att företaget kommer att tillhandahålla merparten av IT-infrastrukturen för den nya staden, inklusive nätverk, datacenter, kommunikationssystem och videoteknik. Dessutom planerar Cisco att bygga en stor forskningsanläggning inriktad på sensorteknik i staden.

Att slutföra projektet kommer att kosta 10 miljarder dollar, men Living PlanIT:s vd Steve Lewis säger till BusinessGreen att han tror att Ciscos medverkan kommer göra det lättare att locka fler investerare. Living PlanIT har redan investerat 300 miljoner dollar i utveckling av projektet.

– Den tekniska revolutionen har förändrat många branscher, men den har aldrig riktigt funnit sin väg in i byggbranschen, trots att vi står inför enorma problem med urbanisering och hållbarhet, säger Lewis till tidningen.

Living PlanIT:s teknikportfölj innehåller bland annat en avancerad mjukvara som låter arkitekter och byggföretag modellera effekterna av deras konstruktioner och ett så kallat ”urbant operativsystem”, som syftar till att integrera IT-system i varje aspekt av stadsmiljön och därmed skapa intelligenta, energisnåla byggnader. Den underliggande infrastrukturen kommer att stödjas av ett ultraeffektivt, isbaserat system för energilagring och koncentrerade solcellspaneler som ska sörja för huvuddelen av stadens energi.

Byggnadsarbeten kommer att inledas i år och om allt går enligt
planerna ska PlanIT Valley stå klart 2015.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev