Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

Viktoria Walldin får pris för hållbart byggande

Publicerad: 11 november 2014, 11:55

En stark inspiratör som påverkat branshen. Så löd juryns motivering när Sweden Green Building Award igår delade ut pris till socialantropologen Viktoria Walldin.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 november.

När Sweden Green Building Council igår delade ut priser i 2014 års Sweden Green Building Awards var det första gången som ett av priserna gick till en enskild person. Arkitektbyrån Whites socialantropolog Viktoria Walldin fick priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling i Sverige. I motiveringen lyfter juryn att hon ”i sitt arbete med social hållbarhet tillfört kunskap som hittills inte integrerats på ett konkret och tydligt sätt i planeringsprocessen. Hon ses som en stark inspiratör som har påverkat branschen både i Sverige och internationellt.”

Det var också premiär för priset Två blir mer, som delades ut i samarbete med Stockholms stad. Priset ska gå till en fastighetsägare som drivit ett innovativt hållbarhetsarbete ihop med sina hyresgäster. Vinnare blev den renoverade fastigheten Landsfogden 6 i Bagarmossen som ägs av Einar Mattsson Byggnads. Bra kontakt mellan boende, hantverkare och hyresvärd lyfts fram som positivt av juryn.
Sigtuna kommun och NCC fick utmärkelsen för Hållbar stadsutveckling av ett nytt område.

– Vi förstod att barnens åsikter måste få större utrymme för att skapa en stadsdel för alla och matcha Breeams hållbarhetskrav. När vi såg hur engagerade mina barn var i Minecrafts dataspel fick vi idén att ta hjälp av det. Hundratals unga deltog i vår Minecrafttävling om hur Sigtunas nya stadsdel ska se ut och fungera, säger Kim Hultén, projektchef på NCC Boende, i ett pressmeddelande.

I kategorin Leed fick Skanskas Entré Lindhagen pris medan Steen & Ström tog hem pris i Breeamklassen. Karlstads kommun fick pris för Hagaborgsskolan i kategorin Miljöbyggnad medan Humlegården Fastigheter prisades för Swedbank HQ i klassen EU Green Building. Stockholms stad vann utmärkelsen för hållbar stadsutveckling av ett befintligt område.

Läs om samtliga vinnare här.

Läs en lång intervju med vinnaren Viktoria Walldin i Miljöaktuellt nummer 9.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.