Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbar stad

WSP: Vi kan halvera utsläppen från byggen – redan idag

Publicerad: 15 mars 2021, 11:06

Ombyggnationen av Slussen i Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/TT

Genom att använda befintlig teknik kan växthusgasutsläppen från byggsektorn halveras redan idag. Det anser konsultjätten WSP, som nu listar ett antal huvudprinciper.


Om alla aktörer i hela värdekedjan tar sitt ansvar och gör vad de kan för att minska växthusgasutsläppen, då är det möjligt för bygg- och anläggningssektorn att nå netto-noll-utsläpp. Det menar konsultbolaget WSP i en ny rapport.

”Vi menar att med redan befintliga metoder kan vi halvera utsläppen från samhällsbyggnadsprojekt som vägar och byggnader. Det är upp till oss i branschen att implementera dem. För att komma åt resterande utsläpp behöver nya lösningar, metoder och material utvecklas” säger Maria Brogren i en kommentar.

För att nå ända fram till nollutsläpp krävs dock ytterligare åtgärder. Bolaget nämner forskning och innovation, utmanande av normer och standarder samt testning av olika nya metoder. I sista hand bör klimatkompensation övervägas om utsläppsminskningen är otillräcklig eller ouppnåelig.

WSP ska nu själva höja sina klimatambitioner och listar fem huvudprinciper som ska genomsyra alla projekt: nya krav på utsläpp och ökad kunskap, planera för att undvika utsläpp, bättre utformning som bland annat minskar klimatpåverkan, skapa fossilfria transporter och maskiner samt utreda klimatkompensation.

En femtedel av de globala växthusgasutsläppen beräknas komma från bygg- och anläggningssektorn. Över åttio procent av dessa utsläpp härstammar från tillverkning av cement, stål, asfalt, tunga transporter av material och arbetsmaskiner.

Läs ”Net Zero Carbon Construction” 

 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.