Lag och rätt
De anmälde marknadsföringen av Svenskt Vattens Revaq-certifierade avloppslam som vilseledande miljöreklam. Efter nästan tio månader frågade de myndigheten vad som händer och fick ett mejlat standardsvar. I en debattartikel i Aktuell Hållbarhet skriver de att de är ”rejält förbannade”. Nu svarar Konsumentverket på kritiken.
Kemikalier
Industrins roll ser ut att bli en vattendelare när FN:s vetenskapliga panel för kemikalier nu börjar ta form.
”Förhoppningsvis blir det en strikt policy kring intressekonflikter”, säger ekotoxikologen Marlene Ågerstrand.
Kemikalier
Historiskt och efterlängtat. Så beskrivs det förslag som kan förbjuda PFAS i hela EU. Så här reagerar några inköpare, tillverkare och kemister som jobbar med hållbarhetsfrågor.
Kemikalier
Förslaget för förbud av PFAS blir det mest omfattande förbudet från någon enskild kemikaliegrupp om det godkänns. Förslaget krävde samarbete mellan fem länder och nu ser Kemikalieinspektionens generaldirektör fram emot att se hur det tas emot.
Kemikalier
Svenska Kemikalieinspektionen har länge filat på ett förslag som ska förbjuda alla PFAS-ämnen i hela EU. Nu är arbetet klart och den europeiska kemikaliemyndigheten har mottagit skrivelsen, som fortfarande är hemligstämplad. Det här vet vi om förslaget som ska presenteras i dag, 7 februari.
AH Direkt
Bolag som är beroende av PFAS-kemikalier, även kallade evighetskemikalier, gör investerare nervösa. Nu ökar de pressen på bolagen samtidigt som Chemsec lanserar sin årliga rankning av deras kemikaliearbete.
Kemikalier
En tvåstegsprocess har gjort det möjligt att storskaligt rena bort de farliga PFAS-ämnena från lakvatten så att de inte kan spridas i miljön. Men reningen blir meningslös om inte samtidigt tillförsel av nytt PFAS hindras genom stärkt kemikalielagstiftning.
Kemikalier
Eftersom EU-länderna inte klarat av att slutförvara allt kvicksilver enligt Minamatakonventionen får de ytterligare tre år på sig. Det handlar om 2 300 ton kvicksilver. Men inget av det finns i Sverige, enligt Naturvårdsverket.
Kemikalier
Europaparlamentet har klubbat sin hållning kopplat till översynen av lagstiftningen om så kallade Pops, långlivade organiska föroreningar, inför förhandlingarna med ministerrådet. Ledamöterna vill se striktare gränsvärden än de som EU-kommissionen föreslagit.