Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

2 300 ton kvicksilver kvar att hantera inom EU

Publicerad: 4 oktober 2022, 09:12

Mycket kvicksilver kvar i farlig flytande form inom EU, men inte här i Sverige.

Foto: Henrik Montgomery/TT, Naturvårdsverket

Eftersom EU-länderna inte klarat av att slutförvara allt kvicksilver enligt Minamatakonventionen får de ytterligare tre år på sig. Det handlar om 2 300 ton kvicksilver. Men inget av det finns i Sverige, enligt Naturvårdsverket.

Ämnen i artikeln:

Kemiska riskkällorEu-kommissionenVeckobrev

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


EU-kommissionen har gett medlemsstaterna ytterligare tre år att se till att kvicksilver slutförvaras på ett säker sätt. När kravet på slutförvaring beslutades år 2017 handlade det om  6 000 ton som skulle vara omhändertaget till 1 oktober i år. Men 2 300 ton finns fortfarande kvar i flytande form. Därför flyttar EU-kommissionen fram slutdatum.

Förklaringen till förseningen är att de anläggningar som ska göra om det flytande kvicksilvret till fast form inte har haft den kapacitet som behövts. Det förklarar Petra Hagström, handläggare vid Naturvårdsverket. 

I Sverige finns inget kvar av det kvicksilver det handlar om, utan det som funnits här har skickats vidare till Tyskland. Slutdeponin för kvicksilvret i fast form är nedlagda saltgruvor. 

Men det som ännu inte slutförvaras hanteras ändå på ett säkert sätt, enligt Petra Hagström. Det handlar om lager med övervakning dygnet runt och som kontrolleras av ländernas myndigheter.

Men den tyske EU-parlamentarikern Tiemo Wölken har ställt frågan om vad som händer med det kvicksilver som Tyskland tar om hand. Han menar att ett naturområde vid ön Scharhörn utanför Hamburgs kust hotas av kvicksilver från hamnen som riskerar att spridas i området.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev