Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

4 300 kemikalier registrerade i EU

Publicerad: 2 december 2010, 12:39

– Det här borde sätta stopp för årtionden av okunnighet om kemikalier, säger Carl Schlyter, miljöpartist i EU-parlamentet, sedan sista datum passerats för registrering av kemikalier enligt Reach.


Ämnen i artikeln:

EuReach

Nu har deadline passerats. Sedan 1 december är det förbjudet att tillverka, importera eller använda kemikalier som inte registrerats enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach.

Förbudet gäller alla högvolymkemikalier samt fastställda lägstavolymer av cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska substanser (så kallade CMR) samt kemikalier som är giftiga för vattenmiljön.

Av de inkomna registreringarna är cirka 400 så kallade CMR-substanser. Registreringarna kom från samtliga medlemsländer i EU.

I september utfärdade EU:s kemikaliemyndighet i Helsingfors Echa en möjlighet till undantag i vissa fall. Men när deadline passerats hade endast 17 sådana ansökningar kommit in, berättar nyhetsbrevet ENDS Daily.

Echa ska nu göra en stickprovskontroll där fem procent av dokumenten ska gås igenom.

– Echa rapporterade tidigare i år att 50 procent av dokumentationen inte levde upp till kraven. /…/De kommande månaderna blir ett test för kemikalieindustrin och visar om de är ansvarsfulla eller inte, säger Carl Schlyter i ett pressmeddelande.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

EuReach

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News