Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

4 tips: Så undviker du gifter i barnmaten

Publicerad: 28 januari 2013, 19:36

Förra veckan meddelade Livsmedelsverket i en ny rapport att mycket barnmat innhåller tungetaller. Naturskyddsföreningen kommer nu med 4 tips om hur du undviker gifterna.


1. Välj ekologiskt. I konventionellt jordbruk används ofta bekämpningsmedel. Rester kan finnas kvar i maten, vanligast är det i frukt och grönt. Vissa frukter, som vindruvor, besprutas också med gifter som verkar inifrån och går därmed inte att skölja bort. Naturskyddsföreningen berättar att forskning visar att småbarn är särskilt känsliga för rester av bekämpningsmedel.

2. Servera inte maten på plast. Naturskyddsföreningen varnar extra för kombinationen plast, värme och mat då plast som värms oftare läcker kemikalier. Servera istället på porslin, glas eller rostfritt stål.

3. Undvik konservburkar. Naturskyddsföreningen berättar att det finns BPA på insidan av konservburkar. Det är samma ämne som är förbjudet i nappflaskor.

4. Kontrollera fisken. Naturskyddsföreningen rekomenderar att man håller koll på fiskintaget då svensk fisk kan innehålla höga halter av dioxiner och kvicksilver. Två av världens farligaste ämnen. Undvik till exempel aborre, gädda och gös från insjöar samt strömming från Östersjön.
Källa: Naturskyddsföreningen

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.