söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Echa föreslår förbud för sju nya ämnen

Publicerad: 20 april 2021, 09:52

En del av ämnena som ska förbjudas används vid tillverkning av elektronik. Foto: Scanrail / Getty images

Ämnen som bland annat används vid tillverkning av elektronik och vid kemtvätt i slutna system är några av de sju ämnen som EU:s kemikaliemyndighet nu vill sätta upp på EU:s tillståndslista.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


EU:s kemikaliemyndighet Echa föreslår att ytterligare sju ämnen ska sättas upp på EU:s tillståndslista, vilket innebär att det kommer krävas tillstånd för att använda ämnena på EU:s marknad.

Det handlar bland annat om cyklosiloxanerna D4, D5 och D6, som anses vara skadliga för miljön och människors hälsa. Ämnena har valts ut från EU:s kandidatlista för ämnen som inger särskilda betänkligheter för att de är farliga kemikalier som tillverkas i stora volymer och används i stor omfattning.

En del av cyklosiloxanerna är redan begränsade eller håller på att begränsas för användning i konsumentprodukter och för yrkesmässig användning på de flesta områden. Men nu vill Echa även att ämnena ska fasas ut bland annat i industriell elektroniktillverkning och vid kemtvätt i slutna system.

De övriga ämnena som Echa nu vill sätta upp på tillståndslistan är hydrerad terfenyl, DCHP, dinatrium oktaborat och TMA. De kan användas för att ersätta ämnen som tidigare har förbjudits och anses vara skadliga för hälsan.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev