måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Echa ställer sig bakom gruppförbud mot PFAS-kemikalier

Publicerad: 20 december 2021, 10:34

Det föreslagna förbudet av PFAS-kemikalier inkluderar ämnen som ingår i brandskum. Foto: Avatar_023

Svenska kemikaliemyndigheten har länge arbetat för ett EU-förbud av PFAS-kemikalier. Nu ställer sig den europeiska kemikaliemyndigheten Echa bakom ett förslag att förbjuda en hel undergrupp kemikalier.

Ämnen i artikeln:

KemikalielagstiftningTysklandKemikalieinspektionenEu-kommissionen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


EU:s kemikaliemyndighet Echa ställer sig nu bakom Tysklands två år gamla förslag om ett förbud mot en hel grupp PFAS-kemikalier, nämligen undergruppen PFHxA. Det återstår för EU-kommissionen och EU-parlamentet att ta ställning i frågan och redan under nästa år kan ett förbud vara klubbat.

Sveriges kemikaliemyndighet jobbar tillsammans med sin motsvarighet i fyra andra länder för ett förbud mot användningen av alla PFAS-kemikalier och välkomnar därför Echas ställningstagande.

”Det krävs omfattande underlag för att få igenom en begränsning. Att detta förslag som innefattar en grupp PFAS som står för en stor del av användningen nu kommit så här långt är därför ett viktigt steg i riktningen mot ett generellt förbud av PFAS”, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, i en kommentar.

Det var för ungefär två år sedan som Tyskland föreslog att undergruppen PFHxA och ämnen som bryts ner till dessa ämnen ska begränsas. Nu har alltså två av Echas vetenskapliga kommittéer ställt sig bakom förslaget.

PFAS-kemikalier är högfluorerade alkylsyror som har gemensamt att de är svårnedbrytbara i naturen. Beroende på storlek är vissa vattenlösliga medan andra lättare ackumuleras i vävnad. I djurförsök har en rad negativa effekter kunnat påvisas men det är fortfarande oklart exakt hur farligt det är för människor.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev