Kemikalier
EU förbjuder 200 PFAS-ämnen efter svenskt initiativ
Publicerad: 27 augusti 2021, 09:00
Brandskum är ett av de områden där PFAS har används under lång tid. Nu vill EU på sikt förbjuda alla icke-nödvändiga PFAS-ämnen. Foto: Sviatlana Lazarenka
Om ett och halvt år förbjuds 200 PFAS-ämnen och från 2025 vill Sverige att EU förbjuder alla PFAS-ämnen som inte är nödvändiga för samhället.
EU har beslutat att förbjuda cirka 200 PFAS-ämnen från och med februari 2023. Det nya förbudet är resultatet av ett initiativ från Kemikalieinspektionen och den tyska miljömyndigheten UBA.
”Det här är PFAS-ämnen som sällan används samtidigt som de är extremt svårnedbrytbara och dessutom ansamlas i levande organismer”, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist, i en kommentar.
Det finns flera tusen PFAS-ämnen och i juli lämnande Kemikalieinspektionen och ytterligare tre europeiska myndigheter dessutom in ett förslag till EU:s kemikaliemyndighet Echa om att förbjuda användningen av alla PFAS-ämnen som inte är nödvändiga för samhället. Om det förbudet går igenom väntas det träda i kraft 2025.
Kemikalieinspektionens arbete för att begränsa PFAS är en del av regeringsuppdraget Giftfri miljö. Syftet med målet är att skapa en giftfri cirkulär ekonomi både nationellt, inom EU och globalt genom särskilda insatser så att produkter och varor är giftfria från början.
De ämnen som omfattas av det nyligen fattade EU-beslutet är: perfluornonansyra (PFNA), perfluordekansyra (PFDA), perfluorundekansyra (PFUnDA), perfluordodekansyra (PFDoDA), perfluoretridekansyra (PFTrDA) och perfluortetradekansyra (PFTeDA).
Begränsningen omfattar även andra PFAS-ämnen som kan brytas ner till något av de nu utvalda ämnena.