söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

”EU:s kemikaliestrategi missar den gröna given”

Publicerad: 15 oktober 2020, 09:19

Foto: Mostphotos

Den europeiska kemikalieindustrins branschorganisation Cefic välkomnar EU-kommissionens kemikaliestrategi. Men de hade önskat mer fokus på kemikalieindustrins roll i att bidra till den gröna given.


TP


Den europeiska kemikalieindustrins branschorganisation Cefic välkomnar den nya kemikaliestrategi som EU-kommissionen presenterade under gårdagen. Men Cefic menar att strategin missade chansen att öka kemikalieindustrins möjligheter att bidra till den gröna given.

”Det vi har fått i dag är mer av en lång lista med regulatoriska åtgärder som saknar tillräcklig klarhet om hur de kommer sammanfogas, hur de relaterar till geopolitiska kontexter som Brexit eller hur de kommer att bidra till att uppnå målen i den gröna given”, säger Cefics generaldirektör Marco Mensink i en kommentar.

Han säger att 96 procent av alla varor som tillverkas är beroende av kemikalier och att EU:s kemikalieindustri har en viktig roll i nästan alla värdekedjor och lösningar inom den gröna given.

Marco Mensink säger att strategin innehåller flera bra förslag, däribland det nya konceptet att nya kemikalier och material måste bygga på en hållbar design från produktion till livslängdens slut. Cefic uppskattar också signalerna om att kraven kommer öka på efterlevnaden av europeisk lagstiftning vid import. Men samtidigt menar han att det krävs en bättre balans mellan att förbjuda kemikalier på grund av deras farliga egenskaper och dess möjlighet att bidra till tekniklösningar som bidrar till den gröna given.

Cefic efterfrågar därför en sektorsspecifik grön giv för kemikalier, med en åtgärdsplan för kemikalieindustrins roll i att möjliggöra den gröna given. Detta för att företag ska våga göra investeringar och bättre kunna förutse kommande lagändringar.

Läs EU-kommissionens kemikaliestrategi

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev