lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

”Exponering för farliga kemikalier förstärker ojämlikhet”

Publicerad: 8 mars 2021, 10:31

Kvinnor och foster är extra utsatta för farliga kemikalier, visar ny rapport.

Foto: Pixabay

Miljöorganisationen uppmärksammar idag med en ny rapport kvinnors och fosters extra utsatthet för farliga kemikalier och ger rekommendationer om vad som behöver göras för att minska ojämlikheten när det gäller kemikalieexponering.

Ämnen i artikeln:

KemikaliehanteringSocial hållbarhet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


På internationella kvinnodagen publicerar miljöorganisationen International Pollutants Elimination Network, Ipen, en ny rapport som visar hur exponering för farliga kemikalier förstärker ojämlikheten mellan könen. Rapporten ger också rekommendationer om hur kvinnlig hälsa kan säkras och hur kvinnors ledarskap på området kan förstärkas. 

Rapporten rekommenderar att kvinnor inte ska arbeta med kemikalier som är särskilt farliga för kvinnor och gravida, eller åtminstone ska ha tillgång till relevant information, fortbildning och skyddsutrustning. Vidare behöver den globala sjukligheten relaterad till kvinnor och hantering av kemikalier och avfall analyseras ytterligare och det behöver säkerställas att kvinnor har samma möjligheter att vara ledare på alla nivåer av beslutsfattande.

”Ojämlikhet mellan könen påverkar exponering för toxiska kemikalier på alla nivåer. I styrelserummen och där beslut fattas är kvinnor underrepresenterade och på jobbet saknar de ofta säkerhetsinformation och tillgång till skyddsutrusting med rätt passform. Och som bärare av framtida generationer är de särskilt känsliga för toxisk exponering. Alla de här ojämlikheterna leder i många fall till högre inverkan av toxiska kemikalier på kvinnor”, säger huvudförfattaren till rapporten Sara Brosché i en kommentar. 

Rapporten har skrivits i samarbete med FN:s miljöprogram och har tagits fram inom ramen för den globala miljöfonden Gef:s program för strategisk internationell kemikaliehantering, Saicm, med finansiellt stöd från den svenska regeringen.

Läs rapporten ”Women, Chemicals and the SDGs” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev