Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Farliga ämnen i vanliga varor kartlagda

Publicerad: 4 december 2020, 10:33

Kemikalieinspektionen har kartlagt farliga ämnen i vanliga varor som plast, gummi, silikon, papper och papp

Foto: Björn Larsson Ask TT

I tre år har Kemikalieinspektionen kartlagt farliga ämnen vanliga varor som plast, gummi, silikon, papper och papp. Nu har regeringen fått en rapport.


Sedan 2017 har Kemikalieinspektionen genomfört tio kartläggningar av ämnen som finns i vanliga varor och material så som plast, gummi, silikon, papper och papp. Kemikalieinspektionen har nu redovisat resultatet av kartläggningsuppdraget till regeringen.

”Tillgången till information om farliga ämnen i vanliga varor är sämre än hos till exempel kemiska produkter, där det finns farosymboler med information om giftighet och miljöfarlighet. Våra kartläggningar har gett större kunskap om vad vanliga varor innehåller och var det förekommer farliga ämnen som ännu inte är reglerade. I många fall har vi inte kunnat påvisa förekomst av farliga ämnen vilket också är ett viktigt resultat”, säger Erik Gravenfors, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, i en kommentar. 

Data från kartläggningarna har också använts av andra. Till exempel använder miljömärkningen Svanen data från kartläggningen som referens till nya kriterier för engångspåsar, slangar och tillbehör för medicinskt bruk och Toxikologiska rådet har initierat ett metodutvecklingsprojekt för att upptäcka potentiella kemikaliehot. 

Kemikalieinspektionen har också uppdaterat PRIO-guiden med en helt ny sökmöjlighet, den så kallade materialmodulen, där man kan söka information om ämnens möjliga förekomst i olika material. Kartläggningsuppdraget är en viktig källa till materialmodulen och sammanställningen av data i en databas i kartläggningsarbetet har varit en förutsättning för att den nya sökmöjligheten har kunnat utvecklas.

Läs slutredovisningen till regeringen

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.