söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

FN ska inrätta ett IPCC för miljöskadliga kemikalier – ”känns jättebra”

Publicerad: 4 mars 2022, 10:20

PFAS är ett av de ämnesgrupper som omfattas av den nya överenskommelsen, ett ämne som bland annat spridits via brandsläckningsskum.

Foto: Avatar_023 / Getty images

FN:s miljöförsamling UNEA har vid sitt miljömöte i Nairobi fattat beslut om att inrätta en ny internationell forskarpanel för kemikalier.

Ämnen i artikeln:

KemikalieanvändningFn

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Aktuell Hållbarhet berättade i går torsdag att FN:s medlemsländer har enats om att ta fram ett globalt, rättsligt bindande avtal för att minska plastföroreningarna.

Nu har länderna också kommit överens om att börja diskussioner om inrättandet av en forskarpanel för miljöskadliga kemikalier liknande FN:s klimatpanel IPPC. Forskarpanelen ska rapportera det samlade forskningsläget kring bland annat hormonstörande ämnen som ftalater, bisfenoler och PFAS. Dessa kemikalier är vanligt förekommande i plast och utgör en potentiell hälsofara när plasten återvinns.

Marlene Ågerstrand, forskare inom exotoxikologi vid Stockholms universitet, koordinerade i januari en namninsamling till miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) med krav på att hon skulle verka för inrättandet av en sådan panel. Marlene Ågerstrand välkomnar beslutet från UNEA.

– Det känns jättebra. Vi är förstås medvetna om att detta inte är lösningen på alla problem med kemikalieföroreningar, men det är ett viktigt steg mot ett starkare globalt skydd. Vi har haft en del globala samarbeten kring enskilda kemikalier tidigare men det har funnits ett glapp och saknats ett helhetsgrepp, säger hon.

Enligt tidplanen ska forskarpanelen vara inrättad 2024. En arbetsgrupp har nu bildats för att ta fram förslag på vilka kemikalier som ska omfattas och hur arbetet ska finansieras. 

– Olika länder har lite olika önskemål, men vi hoppas på en bred tolkning av vad som ska ingå i begreppet kemikalier, säger Marlene Ågerstrand. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev