fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Forskare gillrar fälla för att kartlägga promiskuösa miljögifter

Publicerad: 29 november 2021, 10:25

Susana Cristobal och Veronica Lizano-Fallas som ligger bakom forskningen.

Genom att använda proteiner kan svenska forskare se vilka kemikalier och kemikalieblandningar som är mer sannolika att orsaka skadliga effekter på vår hälsa.

Ämnen i artikeln:

Kemiska riskkällorForskningGifterMiljögifter

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Toxikologin har länge brottats med att på ett tidigt skede förutspå vilka kemikalier och kemikalieblandningar som är giftiga för vår hälsa. Men nu har forskare vid Linköpings universitet gillrat en fälla med proteiner för att snabbt kartlägga större mängder av kemikalier. Ju mer kemikalien interagerar, desto större risk för skadliga effekter.

”Kemikalier interagerar med proteiner på ett rätt promiskuöst sätt och vi hittar ofta ett antal proteiner som påverkas av ämnena vi testar. Vi ser en påverkan på proteiners funktion som en följd av interaktioner mellan kemikalier och proteiner, vilket ligger i linje med vad föroreningar och skadliga ämnen gör i cellerna” säger Susana Cristobal, professor vid Linköpings universitet, i en kommentar.

Forskarna hoppas att den nya metoden kan effektivisera sökandet och spara både tid och pengar. De faktiska effekterna, om de är negativa och i så fall i hur stor utsträckning, måste fortsätta detaljstuderas i varje enskilt fall.

I det föreliggande fallet har forskarna undersökt interaktioner med proteiner från zebrafisk och använt dioxinet TCDD som referens.

Läs forskningsartikeln

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev