måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Forskare varnar för minskat fokus på miljögifter

Publicerad: 2 december 2021, 10:31

Erik Kristiansson, professor vid Chalmers.

En stor del av forskningen är inriktad på ett väldigt litet antal kemikalier. Nu slår forskare larm om att det krävs en ändrad forskningsinriktning för att kartlägga nya potentiella miljögifter.

Ämnen i artikeln:

ForskningGifterMiljögifter

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Forskare lägger allt mindre fokus på miljögifter och den forskning som finns fokuserar på ett mindre antal kemikalier. Det är några av slutsatserna i en ny vetenskaplig studie som granskat 130 000 vetenskapliga artiklar från de två senaste decennierna.

”Forskningsinriktningen har ändrats kraftigt under de senaste 20 åren. Intresset för läkemedel har ökat medan intresset för biocider har minskat”, säger Jessica Coria, forskare i miljöekonomi vid Handels, Göteborgs universitet, i en kommentar.

Resultatet av genomgången visar att hälften av alla ekotoxikologiska studier fokuserar på ett väldigt begränsat antal kemikalier: bara 65 stycken. Samtidigt finns det 20 000 registrerade kemikalier och det tillkommer hela tiden nya ämnen där vi skulle behöva veta mer om de är giftiga för människans hälsa eller miljön. För vissa kemikalier är det också tydligt att en större andel av forskningen bekostats av kemiindustrin.

”Vår slutsats är att forskningsinriktningen behöver ses över. Det behövs mer strategiskt riktad forskning för att komma ikapp med den ständigt ökande mångfalden av kemikalier som används i samhället”, säger Erik Kristiansson, professor vid matematiska vetenskaper på Chalmers, i en kommentar.

Läs forskningsstudien 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev