söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Forskarupprop kräver ett IPCC för miljögifter

Publicerad: 10 januari 2022, 10:34

Regleringen av farliga kemikalier behöver skärpas, enligt forskarna. Foto: Milos Dimic

Forskare kräver i en namninsamling att regeringen verkar för att inrätta en internationell panel i miljögifter, motsvarande IPCC för klimatfrågor.

Ämnen i artikeln:

Kemikalielagstiftning

KT


Hundratals svenska forskare kräver i en namninsamling att klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) ska verka för att inrätta en internationell panel för miljögifter, motsvarande IPCC för klimatfrågor.

Koordinator för namninsamlingen är Marlene Ågerstrand, forskare inom exotoxikologi vid Stockholms universitet. Hon sitter även i styrelsen för det internationella forskarnätverket International Panel on Chemical Pollution (IPCP).

Enligt IPCP behövs ett nära samarbete mellan forskning och beslutsfattare på liknande sätt som inom FN:s klimatpanel IPCC och IPBES som arbetar med biodiversitet. IPCP arbetar därför för inrättandet av en internationell panel kring miljögifter. Den 28 februari till 2 mars möts FN:s miljöförsamling i Nairobi och IPCP hoppas då att resolutionen om instiftandet av en panel ska antas.

”Kemikalielagstiftningen är bristfällig i många länder och globala överenskommelser om att sluta eller minska användningen av farliga kemikalier är få. Vi saknar också mekanismer för att snabbt agera när nya problem identifieras”, säger Marlene Ågerstrand i ett uttalande på Stockholms universitets hemsida.

Den 7 januari hade namninsamlingen över 100 underskrifter av forskare vid 11 lärosäten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev