Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Forskning: Miljögifter gör dig fet

Publicerad: 7 juni 2010, 08:37

Ny forskning tyder på ett samband mellan miljögifter och övervikt.


Forskare har allt mer börjat titta på miljögifter som en del i de ökande problemen med övervikt, rapporterar Sveriges Radio Ekot idag. Experiment med djurförsök tyder nämligen på att kemikalier kan bidra till att vi blir feta och idag pågår ett internationellt forskarmöte i Uppsala om detta.
– Flera oberoende forskargrupper har kommit fram till att miljögifter skulle kunna göra att djur blir feta, säger Monica Lind som är docent på arbets- och miljömedicin på Uppsala universitet till SR Ekot.

Monica Lind berättar att forskarna av en slump upptäckte att djur som utsattes för miljögifter blev kraftigt överviktiga. SR Ekot berättar om en helt ny forskarstudie som ska publiceras på dagens forskarmöte. I den har man upptäckt att av 1000 undersökta 70-åringar så var de fetaste också de som hade mest miljögifter i kroppen. Det är sedan tidigare känt att miljögifter och många kemikalier kan påverka det mänskliga hormonsystemet. Att de också skulle kunna påverka ämnesomsättningen anses därför naturligt.

Livsmedelsverkets toxikolog Anders Glynn betonar emellertid för SR Ekot att man än så länge inte vet om det finns ett verkligt samband mellan fetma och miljögifter. Och han hävdar att även om så är fallet, så är miljögifterna förmodligen bara en liten orsaksdel av den fetmaepidemi som just nu sprider sig i världen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.