Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Fredagskommentar: Barn och farliga kemikalier

Publicerad: 9 september 2016, 10:10

Det var hösten 2011, miljöminister Andreas Carlgren hade kallat till presskonferens på Rum för barn i Kulturhuset i Stockholm. I handen hade han en leksakshäst hastigt inhandlad i något av Stockholms citys leksakspalats. Kanske, en farlig sak, menade miljöminister.


Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Det var hösten 2011, miljöminister Andreas Carlgren hade kallat till presskonferens på Rum för barn i kulturhuset i Stockholm. I handen hade han en leksakshäst hastigt inhandlad i något av Stockholms citys leksakspalats. Kanske, en farlig sak, menade miljöminister.

­– Textilierna i hästens päls utsöndrar damm som inte bara lägger sig i hörnen utan även kan innehålla skadliga kemikalier. Är den behandlad med bromerade flamskyddsmedel för att inte ta eld vid julklappsutdelningen? Inne­håller den mjukgörande ftalater och hur är det med elektroniken som får den att låta, finns där för höga halter av bly?

Andreas Carlgren ville ha svar om allt detta. Det innebar 100 miljoner kronor extra till Kemikalieinspektionen och en handlingsplan presenterad men ett sött oskyldigt barn på omslaget.

Fem år senare och lite annan inramning, nu på Arrheniuslaboratoriet, Stockholms Universitet och miljöministern heter Karolina Skog.

– Vi vet för lite om de varor som vi har hemma som kläder som barn kommer i kontakt med. Nu gör vi en kartläggning som gör att vi senare kan gå vidare med förbud.

Mer pengar, 375 miljoner kronor under de närmaste fyra åren ”för att skapa en giftfri vardag, framför allt för barn”. Ett nytt omslag med nu fem glada barn i dagismiljö.

Kemikalier är komplicerade saker, de kan vara farliga för hälsa och miljö, men de kan också vara nödvändiga inslag i vardagsprodukter som är en del av våra liv. Hur mycket än politiker vill värna oskyldiga barn, så finns det annat att förhålla sig till. En fri marknad, gemensamma EU-regler, till exempel i Reach, och små möjligheter till nationell särlagstiftning.

Finns det då skäl att vara dyster? Svaret är både och. Medan kartläggningarna om faror för barn avlöser varandra går livet vidare. Små ständiga förbättringar sker, som inte alltid uppmärksammas. Företagens kemikaliexperter försöker anpassa sig till de regelverk som finns, hållbarhetsexperterna gör sina audits i leverantörskedjan, experterna på Echa kämpar på för att få upp flera ämnen på tillståndslistan i Reach och kemikalieinspektionen köper varor, gör analyser och går till domstolarna för få få företag fällda, som inte följer regelverken.

bjorn-anderberg-kommentar-halvfigur

Visst kan kemikalielagstiftningen bli vassare och effektivare, främst då på EU-nivå. Men då krävs envishet, kunskap och hårt arbete, inte nödvändigtvis miljoner kronor i politiska utspel.

Björn Anderberg

På konferensen Chemicals Management Summit 2016 lyfts frågan om ansvarsfull och hållbar kemikaliehantering i näringsliv och offentlig verksamhet.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.