Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Ftalater kan försena barns språkutveckling

Publicerad: 31 oktober 2018, 07:10

Foto: Pixnio

Nya studier från USA och Sverige visar att exponering för ftalater under graviditeten kan leda till försenad språkutveckling hos de barn som föds.


I två parallella studier från New York och Karlstad togs blod- och urinprover från 1333 kvinnor som var i tionde veckan av sin graviditet. När de barn som föddes blivit två och ett halvt år mätte forskarna hur många ord de använde när de talade. De kunde då konstatera att barnen till de kvinnor som haft högre halter av ftalater i kroppen under graviditeten löpte 30 procents högre risk för språkförsening.

Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, och en av de som arbetat med Karlstadstudien, säger till TT att sambandet mellan barnens sena språkutveckling och kemikalierna är statistiskt säkerställt. Nu undersöker forskarna om barnen, som hunnit bli mellan 8 och 10 år gamla, tagit igen förseningen i språkutvecklingen.

Tidigare studier har visat på sambandet mellan ftalater och neurokognitiv utveckling hos barn. Ftalater är en mjukgörare som bland annat används i plast och som finns i allt från PVC-plast, till byggprodukter och kosmetik. Djurförsök indikerar att ftalater kan leda till cancer och hormonstörningar hos djur men ämnena är inte klassade som cancerframkallande hos människor. Trots det är ftalater i barnleksaker och barnartiklar förbjudna inom EU sedan 2007.

Läs om studierna här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.