Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Här är miljögifterna som ger dig åderförkalkning

Publicerad: 12 oktober 2011, 07:16

Forskare vid Uppsala universitet har funnit ett tydligt samband mellan tre kända miljögifter och hjärt-kärlsjukdom.


Ämnen i artikeln:

Forskning

För första gången har forskare kunnat visa ett tydligt samband mellan ökande halter av långlivade organiska miljögifter oi blodet och åderförkalkning. Det handlar om  miljögifter som dioxiner, PCB och bekämpningsmedel som alla kan utgöra en risk för hjärt-kärlsjukdom. Studien är gjord av forskare från Uppsala universitet och publicerades nyligen i den ansedda miljötidskriften Environmental Health Perspectives.

Åderförkalkning är den viktigaste bakomliggande orsaken till hjärt-kärlsjukdomar som i sin tur är den vanligaste dödsorsaken i den den rika delen av världen. Tradtionellt sett brukar man ange obalanserade blodfetter, diabetes, rökning och högt blodtryck som riskfaktorer när det gäller blodfaktorer – nu tillkommer alltså miljögifter som en tydlig riskfaktor.

Så kallade persistenta organiska miljögifter har i tidigare studier angetts som möjliga riskfaktorer till hjärt-kärlsjukdom. Orsaken är att dessa ämnen är fettlösliga och därmed kan samlas i kärlväggen. Uppsala-studien är emellertid den första som utreder sambandet mellan dessa gifter och åderförkalkning – som bland annat ofta ligger bakom stroke och hjärtinfarkt.

Studien bygger på prover från 1000 Uppsalabor där man mätte nivåerna av persistenta organiska miljögifter. Där mätte man också uppsalabornas halspulsådrro med hjälp av ultraljud för hitta åderförkalkningar. Resultatet visar för förstagången ett tydligt samband mellan ökande halter av persistenta organiska miljögifter och åderförkalkning.
– Dessa fynd tyder på att långlivade organiska miljögifter kan vara involverade i uppkomsten av åderförkalkning och därmed leda till framtida död i hjärt-kärlsjukdomar, säger Lars Lind som är  professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.

Många av ämnena i studien är redan förbjudna i Sverige och i många andra länder i världen, men eftersom de är just långlivade så finns de fortfarande kvar i vår miljö.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.