torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

H&M och Ikea fortsätter kampen mot långlivade kemikalier

Publicerad: 6 oktober 2021, 10:29

En stor gemensam databas i textilbranschen visar problemet med långlivade kemikalier i kläder som hindrar en cirkulär ekonomi. Foto: Wikimedia commons

Nu är fas två av Ikeas och H&M:s projekt om kemikalier i återvunnen textil lanserat. En branschgemensam databas innehåller mer än 70 000 datapunkter och visar hur stort hinder kemikalier i textil är för den cirkulära ekonomin. (Uppdaterad.)


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


2,5 procent av provtaget textilavfall visade på oönskat kemikalieinnehåll men mindre än en procent överskred gränsvärden, när H&M och Ikea samlade in data om om textilavfall från bomull, ull och polyster från olika regioner i världen. 

H&M-gruppen samarbetar sedan 2019 med Ikea i en storskalig studie för att öka kunskapen om kemikalieinnehåll i insamlad, återvinningsbar textil. Ambitionen är att genom vetenskap och strategiska partnerskap säkerställa en säker återanvändning av material och bra kemikaliehantering. När den andra fasen av studien nu har slutförts har flera varumärken anslutit sig och sammanlagt har mer än 70 000 datapunkter samlats in från använda textilier från olika delar av världen, och samlats i en stor databas.

H&M-gruppens har som mål att senast 2030 endast använda återvunna eller andra mer hållbart framtagna material. Ikea har som mål att senast år 2030 endast använda återvunna eller förnybara material. Enligt bolagen är öppenhet om kemikalieinnehåll och samarbete i sektorn en nyckel till framsteg. Det återstår enligt bolagen mycket arbete för att kunna skapa en cirkulär textilanvändning.

”För att uppnå helt cirkulära och framtidssäkrade produkter, måste svårnedbrytbara kemikalier undvikas från början. Bara genom branschsamarbete och transparent, harmoniserad bedömningsmetodik för alla kemikalier och material kan vi vara proaktiva och säkerställa säkra och hållbara produkter för en giftfri textilframtid, säger Linn Farhadi, projektledare för återvunna textilier på H&M-gruppen, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev