Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

”Inför två nya etappmål för miljömålet Giftfri miljö”

Publicerad: 28 april 2021, 09:21

Kemikalieinspektionen riktar in sig på konsumentvaror och kombinationseffekter i ett förslag på nya etappmål.

Foto: Getty Images

Kemikalieinspektionen vill anpassa miljömålet Giftfri miljö till EU-kommissionens kemikaliestrategi.


För att nå miljömålet Giftfri miljö föreslår Kemikalieinspektionen att det införs två nya etappmål. Det handlar om ett delmål kring utfasning av särskilt farliga ämnen i konsumentprodukter och ett delmål om effektiv hantering av kombinationseffekter.

”Vårt förslag till två nya etappmål tar sikte på att bidra till att genomföra EU-kommissionens kemikaliestrategi”, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör, Per Ängquist, i en kommentar.

Kemikalieinspektionen bedömer även att de två nya etappmålen om de införs skulle bidra till arbetet med att nå relevanta mål i Agenda 2030,

Vad det gäller etappmålet om utfasning av särskilt farliga ämnen i konsumentvaror bygger förslaget på ett beslut i EU om en sådan utfasning senast år 2025. Även förslaget om kombinationseffekter bygger på att hänsyn ska tas till risker med kombinationseffekter vid tillämpning av relevanta EU-lagstiftningar senast 2025. De nya förslagen presenteras nu efter att EU-kommissionen i höstas presenterade en ny kemikaliestrategi.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News