onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Kemiindustrins omställningsplaner får kritik

Publicerad: 13 september 2021, 10:56

Kemiindustrin står för sex procent av de globala växthusgasutsläppen. Hälften kommer från förbränning av fossila bränslen för att driva anläggningarna och hälften kommer från användandet av fossila bränslen som råvaror i de kemiska processerna. Foto: georgeclerk

Få kemiföretag har granskade och godkända omställningsplaner för att klara 1,5-gradersmålet. Det visar en ny granskning.

Ämnen i artikeln:

Kemiska produkterEtsCcsIndustriFossila BränslenVäxthusgaserFörnybar Energi

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Kemiindustrin står för nästan sex procent av de globala växthusgasutsläppen. Europas kemiindustri har lovat nettonollutsläpp till år 2050, men samtidigt har bara två av 21 europeiska kemikalieföretag ett 1,5-gradersmål godkänt av SBTi, visar en granskning av den icke-vinstdrivande organisationen Shareaction.

Enligt rapportförfattarna kommer priset på utsläppsrätter i ETS-systemet att öka rätt markant för kemiindustrin framöver, och det kommer bli avsevärt dyrare i framtiden om branschen inte börjar göra någonting åt sina utsläpp nu. Genom att fokusera på de sju största volymkemikalierna – ammoniak, metanol, eten, propen, bensen, toluen och xylen – kan stora klimateffekter uppnås för en majoritet av branschen.

Rapportens lösning är att använda el i stället för att förbränna fossila bränslen för att driva anläggningarna, vilket i dag står för hälften av utsläppen. Den andra halvan beror på att de fossila bränslena utgör råvara i de kemiska processerna. Men här går det att i stället utgå ifrån grön metanol eller grön vätgas. Den senare spås vara billigare än blå vätgas redan 2030.

Shareaction, som främst vänder sig till investerare med sina rapporter för att bidra till en ansvarsfull finanssektor, varnar i rapporten för tre återvändsgränder: blå vätgas, biomassa och CCS-teknik. Dessutom menar organisationen att det är en myt att förnybar energi inte kommer att kunna täcka framtidens energibehov.

Läs rapporten om kemiindustrins omställningsutmaningar 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev