Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Kemikalier i skönhetsprodukter kan påverka kvinnliga könshormoner

Publicerad: 17 september 2018, 10:02

Foto: Pxhere

Kemikalier som är vanliga i skönhetsprodukter kan påverka kvinnors könshormoner. Det hävdar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environment International.


Forskare i Virginia, USA samlade in urinprover från 143 kvinnor mellan 18 och 44 år för att undersöka hur mixen av kemikalier i skönhetsprodukter påverkade fertila kvinnors hormoner.

Enligt Anna Pollack, forskningsledare för projektet vid Mason University, är det första gången forskare studerar hur blandningen av kemikalier som finns i hygienartiklar och skönhetsprodukter påverkar kvinnor.

Studien visar att även låga nivåer av kemikalier kan påverka kvinnors hormonnivåer. Ett annat viktigt fynd var att vissa kemikalier som hittades UV-filter ledde till minskad produktion av vissa fertilitetshormoner när de ingick i en del kemiska blandningar, medan andra kemikalier i UV-filter bidrog till ökad produktion av andra fertilitetshormoner. Enligt Anna Pollack visar detta hur komplicerat reproduktionssystemet är, och hur lätt det är att störa.

I studien undersöktes även parabener, ett konserveringsmedel som används i skönhetsprodukter och livsmedel. Enligt forskarlaget bakom studien såg man indikationer på att parabener kan orsaka ökade nivåer av östrogen, något som kan leda till bröstcancer och andra östrogen-relaterade sjukdomar.

Inom EU har misstankar om homonstörande effekter hos parabener utretts flera gånger och i Danmark infördes ett förbud mot ämnet i kosmetiska produkter för barn 2010. I Sverige är parabener tillåtna sedan 1994.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.