Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Kontroller av bekämpningsmedel i ett hundratal kommuner

Publicerad: 4 februari 2021, 09:51

I över 100 kommuner genomför Kemikalieinspektionen ett tillsynsprojekt för att säkerställa att biocidprodukter och växtskyddsmedel säljs inom lagstiftningens ramar.

Foto: Erik Abel, Izabelle Nordfjell och Janerik Henriksson TT samt Dejan Kolar Getty Images

Har växtskyddsmedel, råttmedel, myggmedel, och båtbottenfärger som står på hyllorna i butiker runtom i landet rätt märkning och en korrekt information om användning och risker? Kemikalieinspektionen samarbetar med ett hundratal kommuner för att få koll på läget.


Kemikalieinspektionen meddelar i dag starten på nationellt tillsynsprojekt tillsammans med ett hundratal kommuner i hela landet för att kontrollera om kraven för biocidprodukter och växtskyddsmedel följs.

Syftet med projektet är enligt Kemikalieinspektionen att verka för en enhetlig och effektiv tillsyn där företagen uppnår en hög regelefterlevnad. Inspektörer från kommunerna kommer att göra inspektioner hos återförsäljare som säljer biocidprodukter och växtskyddsmedel med stöd av en vägledning som Kemikalieinspektionen tagit fram. Kemikalieinspektionen kommer senare att kontrollera primärleverantörer av bekämpningsmedel genom tips från kommunernas tillsyn.

Under året kommer inspektörerna bland annat att kontrollera att produkterna som säljs har ett godkännande, att produkternas märkning är korrekt och att försäljningsstället informerar om hur produkterna ska användas vid försäljning till privatpersoner. 

Kontrollerna kommer bland annat att omfatta växtskyddsmedel, träskyddsmedel, råttmedel, myggmedel, och båtbottenfärger.

”Det är viktigt att företagen följer reglerna så att växtskyddsmedel och biocidprodukter distribueras och hanteras på ett säkert sätt som inte skapar risker för hälsa och miljö, säger Jenny Karlsson”, inspektör på Kemikalieinspektionen, i en presskommentar. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.