Kemikalier
Kritik från flera håll mot förslag om skatt på mode
Publicerad: 30 september 2020, 08:58
En statlig utredning har föreslagit skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor som ska dra in 750 miljoner kronor om året till statskassan. Men kritiker menar bland annat att det saknas en analys om problemets omfattning. Foto: Suvad Mrkonjic TT
Nu kommer kritik från flera håll mot förslaget om en skatt på mode för att hantera exponering och spridning av särskilt miljö- och hälsofarliga ämnen. I ett remissvar skriver Kemikalieinspektionen förslaget som ligger på regeringens bord har stora brister och att det behövs mer analys.
I våras tog regeringen emot utredningen om skatt på mode som handlar om att beskatta kläder och skor som kan orsaka hälsoproblem genom att människor exponeras för dem under stora delar av dagen. När Kemikalieinspektionen nu lämnar in sitt remissvar är invändningarna starka.
”Utredningen har inte haft i uppdrag att göra en analys, men vi menar att det hade behövts en sådan för att få aktuella uppgifter. Utredningens resonemang är baserat på ett antal studier som är utförda för flera år sedan och inriktade på ämnen som sedan dess helt eller delvis har begränsats på EU-nivå. Det är alltså oklart hur omfattande problemet är och i vilken utsträckning förslaget kan bidra till en lösning”, säger Emma Westerholm, utredare på Kemikalieinspektionen, i en kommentar till remissvaret.
Kemikalieinspektionen pekar också på otydligheter med de ämnen som den föreslagna skatten tar sikte på. Urvalet av ämnen som enligt förslaget ska omfattas av en skatt baseras endast på enstaka kartläggningar och rapporter.
”Detta innebär att det sannolikt kan förekomma särskilt farliga ämnen i kläder och skor som inte kommer att omfattas av skatten. Det medför även en risk för falsk substitution, det vill säga att företagen ersätter ett skattepliktigt ämne med ett annat ämne som har liknande problematiska egensaker”, fortsätter Emma Westerholm.
I en debattartikel i Dagens industri kritiserar även modeföretaget H&M och det oberoende Internationella kemikalieskretariatet, Chemsec, förslaget. De menar bland annat att skattens utformning saknar viktig information om hur den är tänkt att implementeras och verifieras. Vidare skriver de att den riskerar att bli kontraproduktiv, och i värsta fall enbart skapar intäkter för staten utan att ge företagen incitament att förändra sitt arbete med kemikalier.
Läs remissvaret från Kemikalieinspektionen
Läs debattartikeln i Dagens industri