onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Lampkvicksilver förbjuds i EU

Publicerad: 22 december 2021, 09:01

Ljuset släcks snart för kvicksilver i lampor. Från och med 2024 upphävs det undantag som EU-kommissionen beviljat lågenergilamporna. Foto: aquatarkus

EU-kommissionen har beslutat att upphäva undantaget för kvicksilver i lampor. Från och med 2024 kommer dessa inte längre få säljas i unionen.

Ämnen i artikeln:

EnergibesparingEnergi och MiljöEu-kommissionenEebEnergimyndigheten

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


EU-kommissionen har fattat beslut om att upphäva undantaget för användning av kvicksilver i lampor från och med 2024. Undantaget infördes på grund av att det inte fanns några andra alternativ till lågenergilampor. Beslutet välkomnas av de europeiska miljöorganisationernas paraplyorganisation EEB.

”Nu måste bara EU-parlamentet ta tillfället i akt och se till att det blir ett snabbt beslut så vi kan förbjuda de här ineffektiva kvicksilverlamporna”, säger Elena Lymberidi-Settimo, ansvarig för deras projekt ”Noll kvicksilver”.

Redan för två år sedan visade bland annat den svenska Energimyndigheten i en rapport att det fanns gott om LED-lampor på marknaden som utgjorde ett fullgott alternativ till kvicksilverlamporna, men ändå har undantaget inte hävts förrän nu. EEB vill nu att EU ska ta ytterligare ett steg och förbjuda tillverkning och export av kvicksilverlampor till år 2025.

Enligt EEB:s beräkningar så kommer det senfärdiga förbudet att innebära en daglig extrakostnad på 170 miljoner kronor för i två år, eftersom kvicksilverlamporna är mindre effektiva än dagens LED-lampor. Framtidens energibesparingar och minskade utsläpp av kvicksilver till följd av beslutet överskuggar dock dessa siffror.

Läs EU-kommissionens beslut

Läs beslutsbilagan

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev