Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Livsmedelsverket föreslår nya gränsvärden i dricksvattnet för PFAS, arsenik, bly och kadmium

Publicerad: 6 maj 2022, 08:55

Lagstiftningen med de nya gränsvärdena för dricksvatten föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Foto: Getty Images

Livsmedelsverket föreslår att gränsvärdena i dricksvatten för PFAS, arsenik, bly och kadmium sänks från den 1 januari 2023.


Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Livsmedelsverket föreslår nya gränsvärden för fyra PFAS-ämnen, arsenik, bly och kadmium i dricksvatten. 

För PFAS sätts nu ett så strängt gränsvärde som möjligt. Gränsvärdena finns, tillsammans med andra förändringar på dricksvattenområdet, i ett förslag till ny lagstiftning.

Den europiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, har skärpt sin bedömning av hur mycket av fyra olika PFAS-ämnen som anses säkert att få i sig varje vecka utan hälsorisker. Livsmedelsverket föreslår med anledning av detta ett gränsvärde på 4 nanogram per liter dricksvatten för dessa fyra PFAS-ämnen.

”Vi vill få bort så mycket PFAS ur dricksvattnet som det går, därför sätter vi ett så strängt gränsvärde som det är möjligt att göra”, säger Sandra Strandh, statsinspektör på Livsmedelsverket i en kommentar.

För att minska mängden metaller vi utsätts för föreslår Livsmedelsverket även sänkta gränsvärden för arsenik, bly och kadmium i dricksvatten. De gränsvärden som föreslås är 5 mikrogram per liter för arsenik och bly samt 0,50 mikrogram per liter för kadmium.

Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023 och gäller för kommunalt dricksvatten samt dricksvatten från offentliga och kommersiella verksamheter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev