Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Nappflaskor läcker fortfarande skadliga kemikalier

Publicerad: 8 mars 2012, 09:10

En forskargrupp har undersökt 277 nappflaskor. Här är resultatet.


Ämnen i artikeln:

Bisfenol ANaturskyddsföreningen

Tidigare har debatten rört bisfenol i nappflaskor, ett ämne som EU förra året förbjöd i dessa produkter. Nu visar en forskarstudie av 277 nappflaskor, att de läcker många andra kemikalier och vissa av dem har bevisat skadliga egenskaper. En viss modell av ett visst märke, som garanterade att produkten inte skulle innehålla bisfenol, visade sig ändå både innehålla och läcka bisfenol.
‒ Om man har otur och köper fel flaska kan altså de nya flaskorna läcka farliga kemikalier till de allra minsta barnen. Hur ska konsumenten kunna välja rätt i detta kemikaliesamhälle? Det är viktigt att regeringen nu tar konkreta initiativ som verkligen leder till en avgiftning av vardagen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Flaskorna köptes i EU-länder och Schweiz, Kanada och USA. Det var den vanligaste typen av nappflaskor, tillverkade i polypropylen, som läckte flest ämnen. I denna cocktail av kemikalier hittas olika bensenderivat (från 16 procent av flaskorna) som misstänks vara cancerframkallande, ett nervskadande ämne, fenoler (från 90 procent av flaskorna) och 65 procent av flaskorna läckte alkaner.
‒ Oavsett vilka halter som hittades i studien så handlar det i flera fall om främmande kemikalier som inte ska finnas i mjölk till små barn. Mitt råd till konsumenter är att använda flaskor av glas eller rostfritt stål, säger Ulrika Dahl, avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen.

Läs den vetenskapliga rapporten här.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.