Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Nu ångas miljögifterna bort ur förorenad mark

Publicerad: 3 maj 2017, 09:21

boiling kettle with dense steam

Genom att värma upp förorenad mark kan man förånga de skadliga ämnena. Just nu används metoden för att rena en av Skånes mest förorenade industritomter.


En ny saneringsteknik gör det möjligt att komma åt föroreningar djupt nere i marken. Termisk sanering, som tekniken kallas, innebär att man borrar ett antal hål i marken. Genom dessa leds elektricitet som används för att värma upp marken till 700 grader. Vid de temperaturerna förångas markföroreningarna. Ångan stiger mot markytan och luften samlas in och renas med hjälp av ett kolfilter. Förra veckan inledde Kristianstads kommun ett sanerings projekt där man använde sig av tekniken för att sanera en av Skånes mest förorenade tomter. Fastigheten Färgaren 3 har tidigare hyst en kemtvätt och ett tvätteri. Nu har klorföroreningarna letat sig långt ner i marken och på sikt hotar de en av Skandinaviens mest värdefulla grundvattenreserver 100 meter under marken.

– I fjol gjorde vi en schaktsanering av det översta marklagret och nu går vi vidare med den termiska saneringen som innebär att vi kommer att borra 92 hål i marken. När vi värmt upp marken kommer de här klorerade ämnena att bli till ånga som ångar upp genom marken. Sedan skapar vi ett undertryck så att föroreningarna sugs upp genom ett dränerande in till en container där vi renar luften med kolfilter, vattnet renas med sandfilter, berättar kommunens projektledare Elin Remstam för Aktuell Hållbarhet.

Varför valde ni den här metoden?
– Eftersom vi har föroreningar så långt ner som 20 meter har vi kommit fram till att det är orimligt att schakta. Det här är den bästa metoden för de geotekniska förhållandena som finns i marken. Det är ju också en ganska beprövad metod i utlandet även om det är relativt nytt i Sverige.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.