Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Nu startar jakten på miljögifterna vi inte visste fanns

Publicerad: 20 januari 2017, 09:54

Svenska forskare ska nu försöka identifiera farliga miljögifter som ännu inte är kända. Forskarna ska sedan studera gifternas beteende i miljön och deras toxikologiska effekter på celler.


Ett nytt svenskt forskningsprojekt som går under namnet EnForce, från engelskans Environmental Forensics, ska spåra och identifiera ”de verkligt farliga bovarna bland miljögifterna”. Syftet är att med nya metoder söka efter okända miljögifter och sedan studera gifternas beteende i miljön och dess effekter på celler.
– Det finns mängder av kemiska ämnen i vår miljö som vi idag inte vet någonting om, varken vilka ämnen det är eller hur de påverkar oss människor och vår miljö. Vi ska inom detta projekt systematiskt spåra upp de verkliga kemiska förövarna, istället för att leta efter dem som dagens instrument redan är bra på att mäta, säger Magnus Engwall professor i biologi med inriktning mot ekotoxikologi vid Örebro universitet.

Jakten kommer att inrikta sig på ett brett spektrum av miljögifter, bland andra i grupperna polycykliska aromatiska föreningar, PAV, och högfluorerade ämnen, PFAS. Många av de tusentals ämnen som finns inom dessa grupper är cancerframkallande men i dag saknas kunskap om hur giftiga de är.

Det sex år långa forskningsprojektet drivs forskningscentrum MTM, Människa-Teknik- Miljö, vid Örebro universitet. Projektet finansieras delvis av KK-stiftelsen, men ett tiotal företag som deltar i projektet bidrar med ytterligare 40 miljoner kronor till personal och mätinstrument. Sammanlagt kommer drygt 35 forskare och tre tekniker att jobba med projektet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.