Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Ny app hjälper dig undvika farliga kemikalier

Publicerad: 5 december 2019, 14:16

Skanna streck-koden med mobilen och få reda på vilka särskilt farliga ämnen produkten innehåller. Annars kan du skicka ett mejl direkt till företaget, som måste svara inom 45 dagar. Det är tanken bakom en ny app som nu finns för gratis nedladdning.


Den nya appen med namnet Kemikalieappen har tagits fram i ett samarbete mellan myndigheter och organisationer i 13 länder. Appen är en del av EU-projektet Ask Reach som finansieras av EU:s miljöprogram Life. I Sverige är det den ideella organisationen Sveriges Konsumenter som står bakom appen, i samarbete med Kemikalieinspektionen.
”Konsumenter vill inte få farliga kemikalier på köpet, vare sig det gäller cancerframkallande flamskyddsmedel i en bilbarnstol eller hormonstörande ämnen i plastprylar. Kemikalieappen gör det enklare för konsumenter i hela Europa att använda sin lagliga rätt att få veta om varor innehåller särskilt farliga ämnen”, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, i en kommentar.

Enligt EU:s kemikalieförordning om registrering, utvärdering, tillstånd och begränsning av kemiska ämnen, Reach, måste en tillverkare svara en konsument inom 45 dagar, om konsumenten frågar ifall det finns några så kallade särskilt farliga ämnen i dess produkt. Det är ämnen som misstänks ha miljö- eller hälsoskadliga egenskaper och därför finns på EU:s förteckning över ämnen som ska utvärderas för att eventuellt bli förbjudna i framtiden, den så kallade kandidatförteckningen. Kandidatförteckningen innehåller i dag 201 ämnen.

Via appen går det dels att få information om sådana ämnen som företagen frivilligt har lagt upp i en databas kopplad till appen. Eller direkt skicka ett mejl till företaget med fråga om vilka sådana ämnen som finns i produkten.

Konsumenter är i dag dåliga på att ställa frågor till tillverkare om innehållet av kandidatämnen. Många företag saknar också kunskap om sina skyldigheter att ge informationen, vilket Aktuell Hållbarhet återkommande rapporterat om.
”Vi hoppas att många företag kommer att vilja informera konsumenterna via appen och databasen. Kemikalieappen gör det enklare för företagen att leva upp till lagstiftningens krav på att ge information om särskilt farliga ämnen till konsumenter”, säger Ellen Ingre-Khans, utredare på Kemikalieinspektionen, i en kommentar.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.