måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Ny europeisk studie avfärdar hälsorisker med konstgräs

Publicerad: 14 april 2020, 09:17

Fotbollspelare utsätts för mycket låg exponering av riskämnen även om man tillbringar mycket tid på en konstgräsplan, visar ny studie.

Foto: Ulf Palm TT

Det finns inte några hälsorisker med att spela fotboll på konstgräsplaner med gummigranulat från återvunna däck, hävdas i europeisk studie i tidskriften Science of the Total Environment.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Efter år av diskussioner vill nu den den europeiska däck- och återvinningsindustrin få slut på debatten om hälsorisker med gummigranulat från återvunna däck på konstgräsplaner. Svensk Däckåtervinning AB, som levererar just den varan, hänvisar nu till en treårig studie som initierats av den europeiska däck- och återvinningsindustrin, och som genomförts av det tyska forskningsinstitutet, Forschungs- und Beratungsinstitut Gefahrstoffe, FoBiG.

Den aktuella studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science of the Total Environment, omfattar konstgräsplaner i 14 länder, däribland Sverige. Prover har tagits och analyserats både i labboratoriemiljö och från luften ovanför konstgräsplanen samt genom att torka av händer och knän på fotbollsspelare. Det gjordes också studier av hur ämnen kan migrera till svett, saliv och magsyra då det inte kan uteslutas att barn äter eller tuggar på granulat eller att vuxna får i sig granulat av misstag.

Studien kommer fram till att spelare utsätts för mycket låg exponering av farliga ämnen även om man tillbringar mycket tid på en konstgräsplan och att exponeringen sammantaget inte medför några hälsorisker.

Den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA, publicerade för tre år sedan en studie som tonade ned hälsorisker med konstgräs, men identifierade att det då fanns begränsningar i tillgängliga data.  

Läs studien  ”The European Risk Assessment Study on Synthetic Turf Rubber Infill”   

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev