fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Ny färdplan för hållbar PVC-användning

Publicerad: 7 juni 2021, 10:02

Nu har branschen lanserat en färdplan för hållbar PVC-användning i Sverige och hur återvinningen ska öka. Foto: MarinaZg

Efter en kartläggning av PVC-produkter i svenska byggnader lanserar nu PVC Forum en färdplan för en hållbar PVC-användning i Sverige, med förslag på hur återvinningen ska öka.

Ämnen i artikeln:

SverigeByggbranschenÅtervinning

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


PVC Forum presenterade i fredags en färdplan för så kallad hållbar PVC-användning i Sverige. Branschen har kartlagt vilka olika PVC-produkter som finns i svenska byggnader och vilka som kan återvinnas.

– Vi ville samla ihop kunskap från branschen medan det fortfarande finns folk som kommer ihåg. Det är en fördel att det mesta har tillverkats i Sverige eller i närområdet så det finns bra dokumentation, säger Lena Lundberg vid IKEM och ansvarig för PVC Forum, till Aktuell hållbarhet.

Av färdplanen framgår att 3,2 miljoner ton PVC finns i svenska byggnader. Ungefär en miljon ton är helt återvinningsbart i dag. Ytterligare 1,3 miljoner ton anses kunna återvinnas med utvecklade återvinningstekniker, exempelvis tvättning och separering av farliga eller oönskade stabilisatorer och mjukgörare. Ungefär en miljon ton PVC går inte att återvinna.

– Branschen efterlyser en efterfrågan på marknaden av ökad återvinning av PVC, annars går det inte att göra investeringar för att öka återvinningen, säger Lena Lundberg. 

Det har gjorts noggranna utredningar av när de olika produkterna tillverkades och vilka tillsatser de då innehöll. Utifrån kunskap om byggnaders ålder och renoveringsperiod går det att räkna ut vilken plast det är.

– För tveksamma fall går det enkelt att analysera metallstabilisatorer. Även mjukgörare går att analysera även om det tar lite längre tid. Risken att vi får in nåt oönskat i återvinningsflödet har vi bedömt som väldigt liten, säger Lena Lundberg till Aktuell hållbarhet.

Läs färdplanen för en hållbar användning av PVC 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev