söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Ny färg ska minska kemikalierna i Lindex jeans

Publicerad: 21 februari 2017, 11:42

Under det senaste året har Lindex styrt sina inköp av denimtyger mot leverantörer som kan erbjuda infärgning med den miljövänliga färgen DyStar Indigo Vat 40% Solution. Enligt Lindex är färgen både bättre både för miljön och för de människor som jobbar i produktionen.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Under det senaste året har Lindex styrt sina inköp av denimtyger mot leverantörer som kan erbjuda infärgning med den miljövänliga färgen DyStar Indigo Vat 40% Solution. Enligt Lindex är färgen både bättre både för miljön och för de människor som jobbar i produktionen. Anna-Karin Dahlberg, är production sustainability manager på Lindex.

Vilka är de främsta miljöeffekterna som ni ser med färgen?
– DyStar Indigo Vat 40% Solution är mer resurseffektiv då det går åt mindre vatten, energi och kemikalier. Färgen har bättre fixering vilket minskar behovet av extra kemikalier. Genom att arbeta med denna lösning minskas användningen av hydrosulfit med 60-70% och processen är renare med mindre avloppsvatten och utsläpp. Processen med DyStar Indigo Vat 40% Solution sker i ett slutet system vilket märkbart minskar arbetarnas kontakt med kemikalier och då färgen är flytande uteblir allt damm i produktion.

Vilka investeringar har krävts från Lindex sida för att införa det här?  – Leverantörerna har redan gjort den här investeringen i sina egna system på grund av miljö och effektivitetsskäl. Den här infärgningen ger en högre jämnhet i färgvariationen vilket ger mindre spill, även detta ger en miljövinst, men också högre effektivitet.

Har ni några andra planer som kan bidra till att göra jeansproduktionen mer hållbar?
– Vi jobbar hela tiden med att göra vår denim mer hållbar. Hittills har vi jobbat med fibrerna, infärgningen och plaggtvättarna. Alla våra jeans är tillverkade i bomull från mer hållbara källor och är tvättade i low impact wash enligt Jeanologias EIM score. Vi är inte klara med vårt arbete och kommer att fortsätta lansera mer spännande projekt inom hållbar denimtillverkning.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev