tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Ny skatt ska motverka skadliga kemikalier i kläder och skor

Publicerad: 2 april 2020, 09:07

En statlig utredning förslår en skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor som ska dra in 750 miljoner kronor om året till statskassan.

Foto: Hasse Holmberg Scanpix

Sverige har under några år haft en kemikalieskatt på elektroniska produkter. Nu vill regeringen gå vidare på samma bana och mottog i går en utredning om skatt på kemikalier i kläder och skor.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


En statlig utredning förslår en skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor och har ställt in siktet på tre områden. 

För det första vill man beskatta kläder och skor som kan orsaka hälsoproblem genom att människor exponeras för dem under stora delar av dagen. 

För det andra vill man komma åt miljö- och hälsoskadliga ämnen som kommer ut i vattenmiljön genom tvätt av kläder, där de kan orsaka direkt skada på organismerna eller tas upp i näringskedjan. 

För det tredje riktas skatten in på mer långlivade ämnen som orsakar miljöproblem både i tillverknings- och i avfallsledet och motverkar en hög kvalitet i återvunnet material.

Skatten förslås omfatta i stort sett alla kläder och skor. Utredningen har föreslagit en skatt på 40 kronor per kilo kläder och skor, med möjlighet till avdrag på upp till 95 procent av skatten för varor som inte innehåller specificerade särskilt farliga ämnen och biocider, som kan finnas i alla kläder och skor och som finns angivna i fem bilagor till lagen. 

Skatten beräknas förstärka de offentliga finanserna med ungefär 750 miljoner kronor per år. Vidare beräknas skatten medföra prishöjningar på i snitt 4 procent för de varor som innehåller skadliga kemikalier och som inte kan söka och få avdrag. För en genomsnittlig konsument beräknas skatten medföra merkostnader på 100 kronor per år. 

Utredningen föreslår att skatten ska tillämpas från halvårsskiftet 2021.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare välkomnar förslaget, men ser också brister.

” Det är väldigt positivt att utredningen tar ett brett grepp och ser på alla de farliga ämnen som kan finnas i kläder och skor, till exempel Pfas. Vi hade dock gärna sett att utredningen fått i uppdrag att omfatta all textil, inte bara kläder. Lakan, handdukar, gardiner och andra textilier kan också innehålla miljö- och hälsofarliga kemikalier”, säger hon i en kommentar. 

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, är av en annan åsikt.  I ett pressmeddelande säger han: 

”I ett läge där den svenska modehandeln är svårt drabbad av den akuta coronakrisen vore det tondövt om regeringen väljer att gå fram med en punktskatt på svenskt mode. Svensk Handel förutsätter att regeringen parkerar förslaget och noga utvärderar skattens omfattande skadeverkningar på företag och jobb.”

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev