onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Regeringen krävs på besked om PFAS-sanering

Publicerad: 4 mars 2021, 10:41

I en riksdagsfråga uppmanas regeringen ta tag i Försvarsmaktens bristande sanering av miljöskadliga utsläpp av PFAS. Här en brandövningsplats i Kallinge.

Foto: Johan Nilsson/TT

Försvarsmaktens bristande sanering av PFAS-förorenade områden uppmärksammas i en riksdagsfråga.

Ämnen i artikeln:

Förorenade områden

BA


Texten är uppdaterad

I en skriftlig fråga till klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) hänvisar riksdagsledamoten Betty Malmberg (M) till en nyligen publicerad återrapportering från Försvarsmakten till regeringen om arbetet med förorenade områden. 

Rapporten innehåller enligt Betty Malmberg ytterst få svar på vilka konkreta åtgärder Försvarsmakten avser att vidta för att öka takten i saneringen. I stället redovisas att hittillsvarande arbete framför allt har gått ut på att identifiera och klassificera olika förorenade områden. 

Enligt rapporten har Försvarsmakten i dagsläget kännedom om 2 090 områden som är förorenade eller potentiellt förorenade, varav ett fåtal har sanerats under årens lopp.  

Områden som förorenats av PFAS-kemikalier är exkluderade från sammanställningen, trots att det är väl känt att dessa kemikalier kan ha stor påverkan på enskildas hälsa, vilket Betty Malmberg anser är anmärkningsvärt. 

Hon vill nu veta vika skäl som ligger till grund för att sanering av PFAS-förorenade områden är exkluderade i Försvarsmaktens rapport, och vilka åtgärder klimat- och miljöministern tänker vidta för att efterbehandling av dessa områden snarast ska kunna påbörjas.

I ytterligare en riksdagsfråga rörande samma ämnen lyfter Betty Malmberg ett av de kända områden som har PFAS-förorenats – Karlsborgs flygplats vid Vätterns strand. Där uppdrogs åt Fortifikationsverket att vidta åtgärder, men projektet pausades av regeringen då den planerade dräneringsmetoden ansågs innebära en uppenbar risk för att PFAS-förorenat vatten skulle ledas rätt ut i en av norra Europas största dricksvattentäkter, Vättern. Betty Malmberg vill ha besked om vad som händer nu.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev