måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Så gör vi oss av med farliga vardagskemikalier

Publicerad: 10 mars 2011, 10:25

Nu höjs tempot i arbetet för att få bort farliga kemikalier i vardagsmiljön. Idag överlämnade Kemikalieinspektionen sin handlingsplan för de närmaste åren till regeringen.

Ämnen i artikeln:

Kemikalieinspektionen

Kemikalieinspektionen (Kemi) har fått sin budget förstärkt med 100 miljoner kronor för att genomföra en handlingsplan för en giftfri vardag fram till 2015. Idag presenterades innehållet av verkets generaldirektör Nina Cromnier.

– Det här betyder att kemikalier i vardagsvaror kommer att uppmärksammas mer och det är vi glada för. Det är något som Kemikalieinspektionen arbetat med i flera år och nu kan vi förstärka det arbetet ytterligare. Vi kommer att fokusera på barn och ungdomar, eftersom de är mer sårbara än vuxna för påverkan från kemikalier. Åtgärder som skyddar barn skyddar dessutom även vuxna, säger Nina Cromnier i ett pressmeddelande.

Myndigheten kommer att förstärka sitt arbete inom sex områden:

1 Agera för förbättrad kunskap, bland annat om kombinationseffekter där kunskapen behöver höjas när det gäller den samlade exponeringen av små doser av olika kemikalier.
2 Effektivisera EU-arbetet inom Reach för att snabba på identifiering, begränsning och utfasning av farliga kemikalier.
3 Intensifiera arbetet med att ta bort hälsoskadliga kemikalier i livsmedel, som rester från bekämpningsmedel och kadmium.
4 Bättre information om kemikalier i varor till konsumenterna.
5 Ökad varutillsyn och bättre kontroll av farliga ämnen i varor.
6 Initiera och stödja frivilliga initiativ för att begränsa, fasa ut och ersätta farliga kemiska ämnen.

Kemikalieinspektionen skriver att planen kommer att leda till fler samarbeten med myndigheter, näringsliv, forskare och miljö- och konsumentorganisationer.

– Jag är övertygad om att de samarbeten vi ska genomföra de närmaste åren kommer att leda till att vi kan minska riskerna med kemikalier i vardagen, säger Nina Cromnier.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev