Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Så har Reach ökat livskvaliteten i hela EU

Publicerad: 17 februari 2021, 10:43

Kemikalielagstiftningen i EU har utvärderats och beräknas bland annat förhindra 95 000 ton utsläpp av farliga ämnen varje år.

Foto: Sergeyryzhov/ Getty Images

Kemikalielagstiftningen Reach räddar liv och ökar livskvalitet för medborgare i hela EU. Det visar en ny rapport från Echa.


I en utvärdering av EU:s kemikalielagstiftning Reach värderas de potentiella positiva hälsoeffekterna till ett par miljarder euro per år under de närmaste årtiondena. Det handlar bland annat om minskade risker för cancer, astma och hudallergier, som i sin tur ger ökad livskvalitet och förlängt liv för miljontals EU-medborgare. 

EU kan besluta om förbud eller andra restriktioner, så kallade begränsningar, för ämnen eller användningar av ämnen som innebär oacceptabla risker för människa eller miljö. I Echas rapport ”Costs and benefits of REACH restrictions proposed between 2016-2020” utvärderas effekterna av föreslagna begränsningar. 

Rapporten visar också att 95 000 ton per år av utsläppen av särskilt farliga ämnen kommer att kunna förhindras tack vare begränsningarna. Detta innebär enligt beräkningar i rapporten att minst sju miljoner EU-medborgare kommer att bli mindre utsatta för skadliga kemikalier på jobbet eller i vardagslivet. 

Till exempel finns det fem miljoner människor i EU som är känsliga för kemikalier textil- och lädervaror. Att begränsa användningen av dessa kemikalier förhindrar allergiska reaktioner hos upp till 180 000 människor varje år. Detta förväntas leda till hälsofördelar till ett ekonomiskt värde av minst 708 miljoner euro per år.

Uppgifterna i rapporten jämförs med kostnader som industrin har haft till följd av begränsningarna som uppskattas vara 1,7 miljarder euro per år. Huvuddelen av kostnaderna består av investeringar för att byta ut farliga ämnen.

Ta del av rapporten från Echa 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.