måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Så kan Storbritannien stanna i Reach

Publicerad: 23 april 2020, 08:52

Storbritanniens förhållande till Echa och Reach kommer att bli en svår nöt att knäcka i Brexitförhandlingarna. Organisationen Chem Trust ser dock möjligheter.

Foto: Lauri Rotko Echa

Storbritanniens förhållande till EU:s kemikalielagstiftning kommer att bli en svår nöt att knäcka i pågående förhandlingar. Organisationen Chem Trust ser flera möjligheter för ett fortsatt nära samarbete om europeisk kemikaliesäkerhet.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


 

 

Chem Trust, en NGO med verksamhet både i Storbritannien och i ett antal EU-länder, har analyserat olika möjligheter för kemikaliekontrollen efter Brextit. 

Chem Trust menar att politikerna i London inte kommer att kunna bortse från den starka infrastruktur som är uppbyggd kring Echa och Reach och visar på flera olika modeller som kan komma att figurera i de komplicerade förhandlingar som nu har inletts. 

Valet om modell handlar i huvudsak om vilken grad av inflytande Storbritannien vill ha över det system av regleringar som styr hela kemikalieindustrin i Europa. Storbritannien kan välja ett mycket nära samarbete med Echa och i praktiken spegla lagstiftningen efter den modell som Schweiz har valt eller så kan landet välja den andra ytterligheten och endast delta i internationella diskussioner om kemikaliesäkerhet utan några som helst band till EU:s lagstiftning. Däremellan visar Chem Trust på olika blandformer som har både för och nackdelar. 

Ur ett europeiskt miljöperspektiv och ur en ekonomisk synvinkel menar dock Chem Trust Storbritannien bör förbli nära EU:s Reach-system. 

Om Storbritannien fortsätter att använda Reach-systemet undviks behovet av dubblering av data och processer. Det skulle också minimera risken att vissa ämnen inte fanns tillgängliga i Storbritannien på grund av att företag inte registrerar dem i ett brittiskt system, menar Chem Trust. 

Stötestenen här handlar om EU-rätten som avgör alla tvister kopplade till Reach. Här föreslår Chem Trust någon typ av skiljedomsförfarande som ska lösa tvister där Storbritannien är inblandat innan de hamnar inom EU:s jurisdiktion.

Läs Chem Trusts analys 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev