Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Så lagras miljögifter i ditt kroppsfett

Publicerad: 22 februari 2018, 09:40

Bostadsort och mängden kroppsfett är några av de faktorer som påverkar hur mycket miljögifter du har i kroppen. Det visar en ny avhandling från Örebros universitet.


Med sin avhandling ville doktoranden Jordan Stubleski kartlägga hur mängden miljöföroreningar i människokroppen förändras över tid. Genom att undersöka 2000 blodprover som samlats in från ett tusental äldre personer i Uppsala mellan 2001 och 2014 kunde Stubleski analysera förekomsten av tre typer av långlivade organiska föreningar – klorerade, fluorerade och bromerade. Resultatet visar på en koppling mellan försökspersonernas hemort, kön, vikt, blodfetter och hur mycket miljögifter de har i kroppen.

De försökspersoner som hade höga halter fluorerade ämnen i blodet bodde i områden där höga nivåer av ämnet påträffades i dricksvattnet. I det här fallet låg bostadsområdena nära ett militärt flygfält där fluorerade brandskum kan ha använts. Kön var en annan faktor som påverkade resultatet. Det gick snabbare för mäns kroppar att göra sig av med miljögifterna, något som förmodligen beror på fysiologiska skillnader menar Jordan Stubleski.

Andelen kroppsfett påverkade också hur mycket miljögifter försökspersonerna hade i kroppen. Hos de personer som gick ner i vikt under mätperioden minskade gifter i kroppen i mindre omfattning. Det betyder emellertid inte att man kan banta bort miljögifterna, eftersom en minskning av kroppsfettet innebär att gifterna frigörs till blodet.

Förekomsten av de olika ämnena i försökspersonernas blod varierade över tid, något som bland annat beror på att vissa kemikalier reglerats och därmed minskat i miljön. Men tyvärr är det inte alltid så att de ämnen som ersätter dem är bättre ur miljö- och hälsosynpunkt säger Jordan Stubleski i en presskommentar.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.