Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Så undviker du skadliga kemikalier i vardagen

Publicerad: 7 februari 2018, 14:19

I vår vardag exponeras vi för extremt många kemiska ämnen. Som lekman kan det vara svårt att veta vilka av dem som är farliga och hur man kan skydda sig från dem. Aktuell Hållbarhet ringde upp Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen för att höra vad han har för tips.


Eftersom det finns så många kemiska ämnen, i så många olika kombinationer, är det svårt även för Kemikalieinspektionen att skaffa sig en heltäckande bild av de risker som finns. Men det finns vissa saker som man alltid bör tänka på säger Erik Gravenfors. En sådan sak är att undvika produkter som är tillverkade av mjukplast och som är äldre än tio år. Framförallt gäller det PVC som innehåller skadliga mjukgörare.
– När det kommer till exempelvis leksaker så infördes ett förbud mot de skadligaste mjukgörarna i plast för tio år sedan. Mjuka plastleksaker som är äldre än så bör man därför undvika. Mjuka plastprodukter som tillverkats utanför EU bör man också vara försiktig med.

Mycket plast och nästan all elektronik innehåller dessutom flamskyddsmedel och många av dessa är skadliga.
– När man ska köpa elektronikprodukter bör man därför alltid titta efter miljömärka produkter, säger Erik Gravenfors.

Men det är inte bara plast som innehåller skadliga ämnen. Spånskivor och andra träbaserade byggvaror kan innehålla formalin eller formaldehyd, ett cancerframkallande ämne som finns i lim.
– Idag finns regler för hur mycket formaldehyd träbaserade material får ge ifrån sig men det är ändå viktigt att man satsar på produkter av bra kvalitet, och som är CE-märkta, säger Erik Gravenfors.

Inom textilindustrin används ofta cancerframkallande azofärgämnen. Inom EU är många av ämnena förbjudna idag, men Erik Gravenfors anser att man bör förbjuda ännu fler.
– Det man kan göra som konsument om man vill undvika de här ämnena är att välja kläder och textilier som är miljömärkta.

Ett annat tips som Erik Gravenfors vill ge är att fråga försäljaren om man är osäker.
– Som konsument har man rätt att få information om de farligaste ämnena vid inköpstillfället. Vid en förfrågan är försäljaren skyldig att undersöka huruvida produkten innehåller ett ämne som finns med på EU:s kandidatförteckning över farliga ämnen och lämna ut informationen inom 45 dagar.

Ett annat tips för den som vill undvika att exponeras för giftiga kemikalier är att hålla rent hemma säger Erik Gravenfors.
– Ämnen som formaldehyd är flyktiga, de förekommer i gasform och kan därför vädras bort. Om man har renoverat eller fixat hemma är det bra att vädra ut ordentligt innan man flyttar in. När det kommer till andra ämnen som inte är flyktiga så dras de till damm. För att undvika att få i sig de kemikalier som finns i exempelvis elektronik kan det vara en bra idé att dammsuga och dammtorka ofta. Det gäller speciellt om man har små barn som leker på golvet.

Naturskyddsföreningens 8 tips för att undvika kemikalier i vardagen

Välj ekologisk mat
Ekologiska frukter och grönsaker är fria från bekämpningsmedel. Väljer du ekologiskt slipper du dessutom tungmetaller från konstgödning, till exempel det cancerframkallande ämnet kadmium.

Undvik snabbmat och halvfabrikat
Snabbmatsförpackningar innehåller ofta ämnen som kan påverka både hälsan och naturen. För ett par år sedan förbjöds mikropopcorn i Danmark på grund av förpackningarna innehåller perfluorerade ämnen. Det svenska Livsmedelsverket uppskattade att nivåerna var allt för låga för att utgöra någon risk för människor. Men vill man vara på den säkra sidan är det bra att se upp med den här typen av produkter. Eftersom plast som värms upp kan läcka kemikalier bör du lägga maten på en vanlig tallrik eller ett kärl som inte är av plast när du värmer upp den.

Häll över torrvaror från pappersförpackningarna till glasburkar
För att skydda torrvaror från fukt innehåller många pappersförpackningar vattenavstötande kemikalier.

Tvätta nyköpt textil
På så vis slipper du åtminstone få i dig gifter som använts vid tillverkningen.

Var försiktig med funktionsplagg
Vattenavstötande funktionsplagg kan innehålla högfluorerande ämnen. Även om kläderna inte är farliga att använda hamnar kemikalierna i naturen där de inte kan brytas ner. Många outdoormärken använder sig av mer miljövänliga alternativ, satsa på dem istället.

Var försiktig med att impregnera skor
Vinterslasket kan göra det nödvändigt att skydda sina skor mot väta men satsa i så fall på produkter utan högfluorerade ämnen som vax. Impregnera aldrig skor inomhus.

Använd gjutjärnsstekpanna istället för teflon
När man framställer teflon används kemikalien PFOA som misstänks vara cancerframkallande. PFOA är inte heller biologiskt nedbrytbart.

Dammsuga och våttorka ofta
På så sätt får du bort damm som innehåller kemikalier, och som du annars får dig via inandningsluften eller maten.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.