Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Seger för Sverige om blykromater även i högsta instans

Publicerad: 26 februari 2021, 10:35

Blysulfokromat gul som används för vägmarkeringar är nu förbjudet i E, efter ett domstolsavgörande i högsta instans.

Foto: savoilic / iStockphoto

Det var fel att ge tillstånd enligt Reach för att använda vägfärger i EU, som kan ge barn lägre IQ och framkalla cancer. EU-domstolen har avgjort målet i högsta instans, som drivits av Sveriges regering sedan 2016.


EU-domstolen står fast vid att det var fel av EU-kommissionen att ge tillstånd enligt Reach för användning av blykromater inom EU. Domen innebär en seger för Sverige som drivit målet mot EU-kommissionen med stöd av Danmark, Finland och EU-parlamentet. 

Det var 2016 som EU-kommissionen genom ett så kallat genomförandebeslut beviljande tillstånd för att använda ämnena blysulfokromat gul och blykromatmolybdatsulfat röd i färg för vägmarkeringar och arbetsmaskiner. Beslutet överklagades av den svenska regeringen, som vann målet mot kommissionen i mars 2019. Men kommissionen överklagade domen med stöd av EU:s kemikaliemyndighet Echa, en process som nu avgjorts i högsta instans.

”Domen är inte bara en seger för människors hälsa och för miljön, utan också för alla de europeiska företag som har tagit sitt ansvar och fasat ut användningen av de här mycket giftiga ämnena”, säger miljö- och klimatminister Per Bolund i en kommentar.

Enligt både regeringen och organisationer innebär domen att substitutionsprincipen framöver kommer att ges större tyngd vid tillståndsprövningar på kemikalieområdet. 

”Det här är en vändpunkt i EU:s inställning när man beviljar tillstånd för kemikalier. Fram tills nu har EU-kommissionen tillsammans med nationella regeringar varit extremt tillåtande, och antagit att om ett företag ansöker om tillstånd så är det för att man inte har något lämpligt alternativ – men det har tid efter annan visat sig inte vara sant”, säger Frida Höök på Chemsec i en kommentar.

Läs domen

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.