måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Slutpunkt för blykromater i färg inom ett par år

Publicerad: 19 augusti 2020, 09:38

Striden on giftiga pigment i bland annat gula vägmarkeringar ser ut att få sitt slut. Foto: Chris Van Lennep Mostphotos

Den långa EU-följetongen om giftiga blykromater i färg får sitt slut senast om två år, då tillverkaren uppger att inget nytt tillstånd för användning i EU kommer att sökas när det nuvarande går ut.


BA


För fyra år sedan beviljade EU-kommissionen den kanadensiska färgtillverkaren Dominion Color Corporation, DCC, tillstånd att använda giftiga blykromater i röda och gula färgpigment för en mängd olika tillämpningar. Det handlade om industriella beläggningar, plast och gula vägmarkeringar. Miljöorganisationer runtom i EU inklusive det internationella kemikaliesekretariatet ChemSec, protesterade och den svenska regeringen valde att stämma EU-kommissionen.

Men nu verkar saken nå vägs ände. Enligt EU:s kemikaliemyndighet, ECHA, kommer DCC inte att ansöka om nytt tillstånd att fortsätta sälja pigment som innehåller blykromater i EU efter maj 2022, då nuvarande tillstånd löper ut.

På direkt fråga från nyhetstjänsten Chemical Watch ville talesmannen för DCC inte närmare kommentera beslutet eller säga något om företaget då kommer att sluta sälja de giftiga pigmenten globalt eller bara i EU. 

Blykromater består av bly, som kan skada nervsystemet och krom, en karcinogen som kan orsaka lungtumörer. Barn är särskilt utsatta för blyexponering och hälsoeffekterna har en livslång inverkan. Blykromater är också extremt giftiga för vattenlevande organismer.

Användningen av dessa giftiga färgkomponenter har övergivits i årtionden i många EU-länder. I Sverige har de inte använts på 30 år. 

När frågan var som hetast, för fyra år sedan ifrågasatte Sverige EU-kommissionens beslut att godkänna blykromater i färgpigment och hävdade att kommissionen borde krävt att företaget undersökt möjliga alternativ. 

Förra året beslutade EU-domstolens tribunal att tillståndet är ogiltigt, så som Sverige krävt. 

– Däremot är det fortfarande så att att tillståndet gäller, eftersom beslutet att dra tillbaka ett tillstånd tas av kommissionen och inte av domstolen, säger Frida Höök, biträdande chef för Chemsec, till Aktuell Hållbarhet. 

EU-kommissionen överklagade stora delar av domen, och nu väntas nästa instans, som är EU-domstolen, inom kort klargöra om DCC måste sluta använda blykromaterna redan innan det nuvarande tillståndet löper ut i maj 2022.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev