Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Sminkbranschen hade fel om kemikalier i egna produkter

Publicerad: 7 mars 2016, 12:04

Branschorganisationen skriver att högfluorerade ämnen inte tillsätts i smink på den svenska marknaden. Men Naturskyddsföreningen har hittat ämnena i flera produkter.


Ämnen i artikeln:

AffärerNaturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen riktar nu kritik mot den svenska sminkbranschen som enligt organisationen vilseleder kunder och samhälle när det gäller skadliga kemikalier. På sin sajt skriver branschorganisationen Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet (KTF) att ”PFAS tillsätts inte kosmetiska produkter på den svenska marknaden.” Men Naturskyddsföreningen har undersökt produkternas innehållsförteckningar och hittat just högfluorerade ämnen (PFAS) i flera produkter.
– Det är oroande att branschen själv inte vet vad som finns i produkterna. När vi granskade produkter i några populära butiker fanns högfluorerade ämnen i innehållsförteckningar på puder, foundation, krämer, ögonpenna och ögonskugga. Det känns obehagligt att de finns i produkter som man ska ha direkt på huden, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen efterfrågar större handlingskraft och tydligare information från branschen.
– Eftersom PFAS fortfarande är tillåtet enligt lag, måste handeln ta ett större ansvar. Man kan inte kräva att varje enskild konsument ska lära sig att tolka alla komplicerade kemiska beteckningar. Vi uppmanar därför sminkbranschen att fasa ut PFAS ur alla sina produkter till år 2018, säger Cecilia Hedfors, tillförordnad avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen, i ett uttalande.

FAKTA//

Högfluorerade ämnen (PFAS) är en grupp kemikalier som används i många produkter för sina smuts-, fett- och vattenavvisande egenskaper. De ämnen som Naturskyddsföreningen hittade i smink heter Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, och Polytef (PTFE).

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.