Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kemikalier

Statlig robot ska upptäcka farliga kemikalier

Publicerad: 7 september 2021, 08:16

Enligt ett nytt projekt ska tre statliga myndigheter bidra till att utveckla en robot som med artificiell intelligens ska gå igenom patentdatabaser och upptäcka farliga ämnen innan de når samhället.

Foto: PhonlamaiPhoto

Tre statliga myndigheter samarbetar för att ta fram en robot som ska upptäcka farliga kemikalier. Genom att granska patentdatabaser så ska gifterna stoppas i tid innan de når samhället.

Ämnen i artikeln:

KemikalieinspektionenGifterInnovation

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I stället för att lägga stora resurser på att kartlägga och fasa ut kemikalier efter att de introducerats i samhället vill några statliga myndigheter vända på steken och jobba mer förebyggande. Tanken är att med statliga medel utveckla en robot som ska söka igenom patentdatabaser och upptäcka nya och farliga kemikalier i tid.

”Det är kostsamt för samhället och företagen att backa när en vara redan nått marknaden och de farliga kemikalierna kommit ut i miljön. Vi tror att det finns stor potential i att använda AI och patentinformation för att se till att produkter blir giftfria från början”, säger Per Ängquist, generaldirektör på Kemikalieinspektionen, i en kommentar.

Projektet är ett samarbete mellan Kemikalieinspektionen och Patent- och registreringsverket och bekostas med pengar från innovationsmyndigheten Vinnova.

Förutom att upptäcka farliga kemikalier i tid finns även möjlighet att upptäcka nya kemikalier, befintliga och nya aktörer på marknaden.

”Vi vill bidra till spridning av kunskap, upplysning till företag och uppfinnare, effektivare tillsyn och bättre beslutsunderlag samt till samhällsnyttan”, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev